måndag 3 november 2014

Hungerspelen av Suzanne Collins

Vad säger titeln dig?
Jag har nämligen sett filmen som är baserad på denna bok så jag vet i princip vad den handlar om. Om jag inte hade sett filmen hade jag trott att den handlade om olika spel där folk var väldigt hungriga att vinna (att de verkligen ville vinna)

Vem är författaren, vad vet du om denna person?
Jag vet inte mycket om författaren. Det jag egentligen vet är att hon har skrivit Hungerspelen trilogin. Jag  googlade och kollade upp lite fakta om henne. Hon har skrivit många böcker som When Charlie McButton lost Power, Gregor the Overlander och även då hungerspelen trilogin. Hon är född 10 augusti 1962 i Harford i Connecticut och är en amerikans författare. 

 Läs bakssidan. Vad får du reda på?
Jag tycker att man får reda på kort vad boken handlar om. Man får veta att det är någon slags tävling där den som överlever får åka hem. 

    När är den skriven? Vad vet du om denna tid?
Boken är skriven i vår tid men handlar om en framtid, en dystopi. Det jag vet om den tiden författaren skrivit om är att det är någon gång i framtiden. Boken utspelar sig i före detta Klippiga bergen i Nordamerica, nu kallat Panem. Panem är uppdelat i 13 olika distrikt och varje distrikt är specificerat på något. 

 Läs första meningen/meningarna. Citera och reflektera över vad meningarna säger dig. Vad förväntar du dig av boken genom meningarna?
"När jag vaknar är det kallt på sängens andra sida. Mina fingrar trevar efter Prims värme men hittar bara madrassens sträva kanvasöverdrag. Hon har nog haft mardrömmar och lagt sig hos mor. Så är det förstås. Det är ju slåtterdag idag". 
När hon säger ordet "slåtterdag" blir man ju lite fundersam. Vad menar hon med det? Menar hon en riktig slåtterdag eller något annat?
Och när personen säger att "Prim" har haft mardrömmar så antar man ju att slåtterdagen självklart inte är något bra. När jag läser de första meningarna vill jag fortsätta läsa för att veta vad hon menar med slåtterdag och vad som kommer hända efter. 

    Hur börjar handlingen?
Det börjar med att Katniss, huvudpersonen går ut i skogen och jagar, precis innan hungerspelen ska dra igång. Efter hon har varit i skogen och jagat gör hon sig i ordning. Hon tvättar sig och klär sig sedan går hon och hennes syster iväg till spelen. Nu ska det väljas en kille och en tjej från deras distrikt som ska vara med och tävla i hungerspelen.