torsdag 29 januari 2015

Blogg inlägg 2 om boken

Vad har hänt i boken (över ytan)? Har det blivit som du trodde, det du skrev
om i inlägg nr 1 eller inte?

Under lovet läste jag klart min bok. Eftersom jag redan hade sätt filmen så visste jag i princip allt som skulle hända, men jag tycker att det är väldigt intressant att jämföra de två. Boken handlade i princip om att Katniss huvudpersonen och Peeta en kille som bodde i samma distrikt som henne skulle in i hungerspelen. Egentligen skulle Katniss syster vara med i spelen men så tog Katniss hennes plats istället. Hungerspelen går ut på att överleva helt enkelt, fast det är bara en som gör det. Det går alltså ut på att man ska döda varandra. Katniss och Peeta överlever båda hungerspelen och kommer ut tillsammans. Först ändrade ägarna av spelet reglerna som gjorde att två från samma distrikt kunde vinna men sedan när det bara var de kvar så ändrade de på reglerna igen så att bara en kunde vinna. Katniss och Peeta bestämde sig då, eftersom att de "älskade" varandra så skulle de dö tillsammans istället för att bara en skulle det. De skulle precis äta några giftiga bär när spel ägarna skrek i högtalarna att de båda hade vunnit. 

Vad får du ut av boken nu om du går under ytan? Budskap, metaforer..?

Själva hungerspelen går ut på att huvudstaden vill att alla distriktet ska veta att det är de som bestämmer. Så genom att ha denna tävling vill de visa att de har makten att göra vad som helst och att distrikterna inte har något att säga. 

Varför det just heter hungerspelen tror jag är för att man har en sån hunger att vinna. Det finns ju inte någon som vill dö, så jag tror den heter så för att alla kämpar för sina liv. 

 Om jag säger att det finns en koppling mellan boken och samhället, som författaren befinner sig i, hur tycker du att det syns i boken?

Kopplingen mellan boken och samhället som författaren befinner sig i tror jag är att hon kanske anser att i vissa plater i världen bestämmer bara staten och invånarna har ingen röst.