fredag 17 januari 2014

Exit through the gift shop

I filmen fick vi se flera olika streetartist och två av dem var Banksy och Thierry eller Mr. Brainwash som han kallade sig.

Banksy är en väldigt passionerad för det han gör och bra på det han gör. Hans verk har ofta något med politik eller något som han står för som han då målar på väggar, skyltar och gator. Det är ingen som vet vem just banksy är för han håller hans identitet hemlig för att han inte är ute efter att bli känd av sin konst utan att han gillar att göra konst.

Guetta var från första början inte en streetartist han följde med olika streetartists och filmade de dem gjorde. Men tillslut kom han också in i streetartist ”branschen” och blev omedelbart framgångsrik. Han hade en väldigt lyckad utställning där han hade massor med verk som han själv gjort.

Guettas syfte med hans konst var nog mest att känna pengar och bli känd, medan det inte alls var Banksys syfte. Eftersom Banksy höll sin identitet hemlig så är det ganska självklart att han inte är ute efter att bli känd utan för att han mer gillar att göra konst. 

Jag tror att Banksy gjorde hans verk och street art mer av en anledning än Guetta gjorde. Jag tror att Guetta bara gjorde verken för att det var kul, och att det inte fanns någon tanke bakom hans verk. Banksy hade nog mer en tanke bakom verken, som att han kanske ville uppröra någon, eller göra någon glad. 


Det känns verkligen som Banksy tänkte igenom vad han skulle göra innan han gjorde det, som att han tänkte vilka känslor hans verk skulle väcka och även bara tänkte noga vad för verk han skulle tillverka medan Guetta mer tog ett verk som redan fans och gjorde om det, inget mer med det. Många av Guettas verk var inte ens gjorda av honom utan han sa sin idé till en annan konstnär som skapade verket. Man kan göra jämförelser med det med Andy Warhol. Han tog också verk och gjorde om dem, men det känns som Warhol hade mer en tanke bakom det han gjorde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar