måndag 3 november 2014

Hungerspelen av Suzanne Collins

Vad säger titeln dig?
Jag har nämligen sett filmen som är baserad på denna bok så jag vet i princip vad den handlar om. Om jag inte hade sett filmen hade jag trott att den handlade om olika spel där folk var väldigt hungriga att vinna (att de verkligen ville vinna)

Vem är författaren, vad vet du om denna person?
Jag vet inte mycket om författaren. Det jag egentligen vet är att hon har skrivit Hungerspelen trilogin. Jag  googlade och kollade upp lite fakta om henne. Hon har skrivit många böcker som When Charlie McButton lost Power, Gregor the Overlander och även då hungerspelen trilogin. Hon är född 10 augusti 1962 i Harford i Connecticut och är en amerikans författare. 

 Läs bakssidan. Vad får du reda på?
Jag tycker att man får reda på kort vad boken handlar om. Man får veta att det är någon slags tävling där den som överlever får åka hem. 

    När är den skriven? Vad vet du om denna tid?
Boken är skriven i vår tid men handlar om en framtid, en dystopi. Det jag vet om den tiden författaren skrivit om är att det är någon gång i framtiden. Boken utspelar sig i före detta Klippiga bergen i Nordamerica, nu kallat Panem. Panem är uppdelat i 13 olika distrikt och varje distrikt är specificerat på något. 

 Läs första meningen/meningarna. Citera och reflektera över vad meningarna säger dig. Vad förväntar du dig av boken genom meningarna?
"När jag vaknar är det kallt på sängens andra sida. Mina fingrar trevar efter Prims värme men hittar bara madrassens sträva kanvasöverdrag. Hon har nog haft mardrömmar och lagt sig hos mor. Så är det förstås. Det är ju slåtterdag idag". 
När hon säger ordet "slåtterdag" blir man ju lite fundersam. Vad menar hon med det? Menar hon en riktig slåtterdag eller något annat?
Och när personen säger att "Prim" har haft mardrömmar så antar man ju att slåtterdagen självklart inte är något bra. När jag läser de första meningarna vill jag fortsätta läsa för att veta vad hon menar med slåtterdag och vad som kommer hända efter. 

    Hur börjar handlingen?
Det börjar med att Katniss, huvudpersonen går ut i skogen och jagar, precis innan hungerspelen ska dra igång. Efter hon har varit i skogen och jagat gör hon sig i ordning. Hon tvättar sig och klär sig sedan går hon och hennes syster iväg till spelen. Nu ska det väljas en kille och en tjej från deras distrikt som ska vara med och tävla i hungerspelen.







söndag 31 augusti 2014

Kostym

1. Texten handlar om en person som rest till Singapore. Personen träffar en man som ger honom skjuts till ett pensionatet berättaren ska bo på. Manen, Bob, följer med huvudpersonen till stället den ska bo på, och stannar där med den.

2.  När jag först började läsa texten var jag säker på att huvudpersonen var en kvinna. Men sedan när den började säga att de var lika långa och breda vid höfterna tänkte jag om. Det skulle lika gärna kunna vara en kille eller tjej. Jag tror att författaren vill visa att man inte ska ha förutfattade meningar.   I slutet av novellen började huvudpersonen ta på sig alla Bobs kläder och rakade sig överallt. Då kan man ju tänka sig att den är en man, fast egentligen skulle han lika gärna kunna vara en kvinna.

3. Texten var skriven 1995. Jag kan inte riktigt koppla den till samhället då texten var skriven eftersom jag inte vet så mycket hur det var då. Men jag kan tänka mig att många kanske hade genusdiskutioner under denna tid. Ungefär samma diskussioner pågår än idag, mer än förr antagligen.    Det är många diskussioner om hen, en person som anser att de varken är kvinna eller man. I denna text får man aldrig veta om karaktären är kvinna och man, men i själva verket kanske personen inte ansåg sig själv som något av de alternativen. Men vid den tiden fanns det ju inget som hette hen, så den kunde inte kalla sig något då egentligen.

Visst hade denna text kunnat skrivas för 50 år sedan. Det fanns säkert någon i denna värld som klädde sig som en man respektive kvinna fast det var av det motsatta könet. Men det var inte alls lika vanligt. Folk tyckte antagligen att en man ville klä sig kom en kvinna eller tvärt om, eller att den personen inte ansåg sig själv som en kvinna eller man.

tisdag 3 juni 2014

Konstfilm

Hur har ni tänkt med er konstfilm?
Tema gränsöverskridande? Kombinationen med måleri?
Det är är inte så vanligt att stå ut, att vara sig själv och klä sig på sitt eget sätt. Därför gjorde vi huvudpersonen just så; annorlunda. De andra karaktärerna i filmen såg likadana ut och skulle representera hur en "vanlig" person ser ut. Sättet vi kombinerade måleri i denna film var att måla alla de vanliga karaktärerna i ansiktet. Ju mer färg huvudpersonen fick i ansiktet desto mer lik de andra blev hon.

Var är ert budskap?
Vårt budskap var att man ska vara sig själv och inte påverkas för mycket av hur andra ser ut och beter sig.

Har ni prövat några alternativa lösningar under uppgiftens gång?
Vi i gruppen kom upp med en bra idé redan under första lektionstillfället. Hela projektet flöt på bra så några alternativa lösningar behövde vi inte.

Var är ni nöjda med?
Vi är nöjda med musikvalet i filmen Vi tycker att det passar bra till det visuella.

Finns det något som ni skulle vilja ändra på eller göra annorlunda?
Om vi skulle göra om detta projekt skulle vi samlat mer material, vi skulle filmat i fler vinklar och fler personer inblandade.

onsdag 9 april 2014

Musikvideo Utvärdering

Hur har ni arbetat med berättargrepp? Hur har ni försökt få fram handlingen/ känslan i videon? Ge konkreta exempel
Eftersom videon ska en både glad och sorgsen känsla så visade vi det genom att vara glada medan vi hade en kall färg i videon som då skulle representera den sorgsna känslan. Jag tycker dock inte att känslan/handlingen kom fram i musik videon. Låten handlar om två personer (jag och Moa i detta fall) som är glada så länge de är med varandra, även fast något händer, och det tycker inte jag kommer fram alls i videon.


Blev videon som ni tänkt er?
Videon blev inte alls som vi tänkt oss! Vi tycker båda att materialett var dåligt, så det var svårt att göra något bra av det. Sedan när vi försökte redigera och göra det bättre var det ganska svårt. Handlingen/känslan kom inte alls fram i videon och det gjorde så att videon blev ännu sämre enligt mig.


Vad är du nöjd med?
Det finns inte mycket jag är nöjd med! De få saker jag är nöjd med är låt valet och idéen till videon. Även fast vårt budskap inte kom fram i videon tycker jag ändå att vi hade en bra idé.


Vad kunde ni gjort bättre?
Det finns mycket vi kunde gjort bättre! Vårt material var inte alls bra, så om vi hade haft bättre material hade videon så klart blivit bättre. Vi var lite stressade pga tidsbrits så om vi hade haft mer tid hade vi kunnat lägga mer tid och varit mer noggranna med vårt filmande och redigerande.

söndag 30 mars 2014

Vecka ett av "Annie John"

I din första läs- och bloggvecka fokuserar du enbart på början av din bok samt dinaförväntningar på läsupplevelsen. Var noga med att hela tiden motivera det du skriver och att stärka dina resonemang med citat och referat ur boken.
Själv tycker jag inte att framsidan av boken ser särskilt lockande eller intressant ut. Den ser ganska tråkig ut om jag ska vara ärlig. Baksidestexten verkar intressant och skulle kunna locka mig att läsa boken även fast jag inte har höga förväntningar av boken. Som det står på baksidan så tror jag att boken kommer handla om Annie Johns kamp att hitta och förstå sig själv.
Det har inte hänt jätte mycket i boken än. Det som har hänt är att Annie har berättat lite vad som hände när hon var yngre. Hon pratar väldigt mycket om döden. Hennes föräldrar jobbar med att fixa begravningar och sådant och hon är fascinerad av döden. Hon pratar mycket om att alla kände någon som dött och tillslut gör hon också det.  Jag hade inte jätte höga förväntningar på boken så vi får se om den blir bättre, jag kan inte riktigt säga nu om den verkar bra eller inte. 

"Äntligen var det någon jag kände som hade dött". Det var citatet jag valde. Jag valde just detta citat för jag tyckte det var väldigt konstigt det hon sade. Det verkade lite som att hon var "lättad" att någon hon kände hade dött. Hon skrev tidigare i boken att i princip alla kände någon som dött (förutom hon) så att någon hon kände dött var kanske lite som en lättnad eftersom hon kanske ville passa in eller något. Eftersom inledningen bara nästan handlade om döden så tyckte jag att detta citat passade perfekt. 

Det finns väl inte riktigt något som utmanar eller hindrar min läsning. Det är väl att jag inte har tid och lust att läsa, men det finns inte något i boken som hindrar min läsning. 

Innan Läsningen av "Annie John"

Jag som driver denna blogg heter Siri Daune. Jag ska läsa boken Annie John. Jag har inte någon favoritbok, jag brukar inte läsa så ofta så har aldrig hittat någon som jag verkligen gillar. När jag väl brukar läsa läser jag mer fantasy böcker än icke fantasy böcker.

torsdag 20 mars 2014

Musikvideo Process

Filmning: 11 Mars 2014 
Vi filmade idag på ett fält vid kaknästornet. Scenerna var till när vi skulle vakna upp på ett fält och detta var till andra versen av låten.


Filmning 14:e Mars 2014:
Idag åkte jag och Moa till slussen för att filma några scener. Vi tänkte filma utsikten över slussen men det gick inte så bra så vi bestämde oss för att åka färja över djurgården. Scenerna vi filmade blev faktiskt ganska fina och förhoppningsvis blir det bra när vi lägger in det i vår video.




Filmning: 16:e Mars 2014: 
Idag filmade vi alla våra kväll scener. De skulle då representera efter vi gjort droger och blivit påverkade. Efter vi filmat ute gick vi hem till mig och filmade drog scenen och den sista scenen när vi skulle "rymma" hemifrån".


Filmning 20:e Mars 2014: 
Vi hade innan filmat en solnedgångs scen som vi inte blev nöjda med, så vi filmade om den och blev lite nöjdare denna gång.




fredag 14 mars 2014

Liljevalchs Konsthall

Många verk tilltalade mig från Liljevalchs Konsthall. Men de verken som tilltalade mig mest var Fredrik Forslinds tre verk, Modd, Brudpar & Vittring. Först trodde jag att verken var fotograferade men sedan när jag fick reda på att de var ritade i blyerts blev de genast mycket mer intressanta.

Vittring och Modd är ganska lika verk, båda illustrerar ben som går på gator, medan verket Brudpar visar två stolar på ett golv. De alla tre bilderna har gemensamt är att de alla illustrerar ben, två av dem människoben fast Brudpar (verket i mitten) illustrerar stolsben. 

Jag tror att det konstnären ville med verken var att han ville lura folk, få folk att tro att verken var fotade fast han egentligen ritat dem med blyerts. Sedan ville han att när folk kollade närmre så skulle de se att verken var ritade i blyerts. 


De mest intressanta verket var enligt mig i alla fall Max Grundells verk, I am the artist. Jag tyckte konceptet av verket var väldigt intressant, att konstnären lyckats ställa ut så många verk på samma utställning är mycket inspirerande. 

Verket är en text som är gjort av Max Grundell (som han kallar sig själv) där han säger att han har ställt ut flera verk, i andra personers namn. Jag tror han gjorde det för att förvirra folk så när de går runt på utställningen måste de fundera om det är en riktig konstnär som gjort verket eller om det i själva verket är Grundell som gjort det fast använt någon annans namn. 

Det som jag tycket är så intressant med verket är konceptet med verket, att förvirra folk. För när jag gick runt på utställningen tänkte jag hela tiden "tänk om det är Max som gjort verket" och det gjorde allt mer intressant. 




tisdag 18 februari 2014

Antireklam

Olika idéer: 




Egen bild: 
Inte "natural tan" 
Ångrade mig, fick en ny ide


Jag kollade på tv och insåg hur mycket bet reklamer det var hela tiden och tänkte göra anti reklam på det istället
Hur jag har gjort den:
Tog Betsson reklam, skrev om texten 






Olika lösningar jag har prövat:

Vad jag är särskilt nöjd med:

Vad i orginalet kan jag använda för att påstå motsatsen? 
Att budskapet i min bild faktiskt är något jag tycker stämmer. 

 Vad påstår man i originalet?: 
De säger "vinna pengar"

 Vad vill jag påstå i min bild?
Ingen vinner pengar, det är lurreri 

Det som skulle kunna utvecklas i min bild:

Den är ganska simpel, kunde gjort något att göra den mer avancerad. 

Saker jag skulle kunnat göra annorlunda:
annan bettson bild, formulera på annat sätt


Miljöbild: 

Jag valde just denna miljö för att det är en stor skyllt och jag vill att många lätt ska se den, tyckte att den passade på något "elektroniskt" än att sätta upp den i pappersform 
De tänkta betraktarna är de som spelar på bettson som då ska inse att de blir lurade. 










tisdag 28 januari 2014

Musikvideo Planering

Musikvideo Idéer: 

Vi har kommit på 4 olika idéer. Anledningen till att det är bra att ha flera idéer och inte bara gå på första bästa idéen man får är för att den idéen man kom på först faktiskt kanske inte var så jätte bra, och genom att komma på fler idéer kan man hitta en ännu bättre idé. 

Idé 1:
Den första vi kom på var att vi skulle göra en video till låten DNA med Little Mix, där vi skulle försöka hitta ett gammalt sjukhus och klä ut oss till sjuksköterskor. En tjej blir psykiskt sjuk och hamnar på mentalsjukhus men hennes kille älskar henne oavsett eftersom det "är" i hans DNA.

Idé 2:
En annan idé vi hade var att vi skulle ta en lite lugnare låt, The Monster med Rihanna där vi hade tänkte oss att det var en tjej som blev förföljd av ett monster. Senare inser hon att monstret egentligen inte är farlig och blir kompis med det. I låter sjunger hon "I'm friends with the monster that's under my bed, Get along with the voices inside of my head". Monstret representerar egentligen rösten i hennes huvud, den rädsla hon övervunnit.

Idé 3:
En idé är att göra en video till låten Do It Like A Dude med Jessie J där vi ska visa att tjejer faktiskt kan göra saker som anses "manliga". I början av videon ska vi vara på ett café där en kille skulla hjälpa oss med att till exempel bära något tungt föremål, som om att vi inte kunde göra det själva för att är tjejer, då blir vi arga och själva videon börjar där vi då visar att vi faktisk kan göra saker som då anses "manliga". Vi ska till exempel vara i en bilverkstad där vi ska mecka med bilar, vara piloter, vara brandmän och dylikt.

Idé 4:
Vår sista idé är att göre en video till låten If I lose myself med One Republic. Vår tolkning av låten är att den handlar om att även om dem som låten om skulle "förlora" sig själva, så är de glada så länge de är med varandra - "If I lose myself, it'll be by your side". Låten känns glad, men samtidigt lite sorglig. Den ger en glad känsla eftersom att vad som än händer har de varandra, men den känns sorglig eftersom låten ändå handlar om att ifall de skulle "förlora" sig själva av någon anledning (tex droger eller något) skulle det ändå vara okej bara det är med varandra.

Synopsis:
Videon börjar med att några tjejer cyklar till en strand. Sedan får de se en flashback från när tjejerna var små på samma st+rand. Därefter på samma ställe får man se dem igen när de är stora och i princip gör samma sak som i flashbacken. Bryggan kommer och man får se när tjejerna snortar kokain och därefter så får ett skrattanfall.

I refrängen står de vid solnedgången och dansar och har allmänt kul. Tjejerna springer runt på stan till donken och är allmänt glada av drogen.


Andra versen kommer och de vaknar upp på ett fält och ser förvirrat på varandra. De får flashbacks från kvällen och sedan blir de väldigt glada när de tänker tillbaka på kvällen som vart. I bryggan åker tjejerna tunnelbana och hamnar i slussen.


I den andra refrängen åker de runt i en kundvagn och tar ett piller denna gång och sedan ballar de ur i en lekpark när pillerna börjat verka.


(Behöver mer mellan refräng och stick, eventuellt kasta glittret (typ coola saker) glitter krig xD


Sticket kommer och massa flashbacks uppstår där tjejerna ramlar sju gånger men står upp åtta eftersom de i låten då sjungerTake us down and we keep trying
40 000 feet keep flying”.

På de sista scenen så somnar tjejerna ihop utomhus.


Bildmanus:

Att ha ett bildmanus kan förenkla filmandet väldigt mycket. Att redan ha planerat innan alla vinklar och scener gör så att man bara kan börja filma på en gång och man behöver inte tänka och slösa tid på allt sådant då.

Inspelningschema:
Sportlov - filma allt


Det är viktigt att göra ett Inspelningschema så att vi kan vara säkra på att vi kommer hinna med att filma allt innan vår deadline. Om vi inte skulle göra ett schema kan det var lätt att skjuta upp all filmning till sista sekund och då får vi kanske stress filma allt, och det skulle inte bli lika bra.

Moodboard:

fredag 17 januari 2014

Exit through the gift shop

I filmen fick vi se flera olika streetartist och två av dem var Banksy och Thierry eller Mr. Brainwash som han kallade sig.

Banksy är en väldigt passionerad för det han gör och bra på det han gör. Hans verk har ofta något med politik eller något som han står för som han då målar på väggar, skyltar och gator. Det är ingen som vet vem just banksy är för han håller hans identitet hemlig för att han inte är ute efter att bli känd av sin konst utan att han gillar att göra konst.

Guetta var från första början inte en streetartist han följde med olika streetartists och filmade de dem gjorde. Men tillslut kom han också in i streetartist ”branschen” och blev omedelbart framgångsrik. Han hade en väldigt lyckad utställning där han hade massor med verk som han själv gjort.

Guettas syfte med hans konst var nog mest att känna pengar och bli känd, medan det inte alls var Banksys syfte. Eftersom Banksy höll sin identitet hemlig så är det ganska självklart att han inte är ute efter att bli känd utan för att han mer gillar att göra konst. 

Jag tror att Banksy gjorde hans verk och street art mer av en anledning än Guetta gjorde. Jag tror att Guetta bara gjorde verken för att det var kul, och att det inte fanns någon tanke bakom hans verk. Banksy hade nog mer en tanke bakom verken, som att han kanske ville uppröra någon, eller göra någon glad. 


Det känns verkligen som Banksy tänkte igenom vad han skulle göra innan han gjorde det, som att han tänkte vilka känslor hans verk skulle väcka och även bara tänkte noga vad för verk han skulle tillverka medan Guetta mer tog ett verk som redan fans och gjorde om det, inget mer med det. Många av Guettas verk var inte ens gjorda av honom utan han sa sin idé till en annan konstnär som skapade verket. Man kan göra jämförelser med det med Andy Warhol. Han tog också verk och gjorde om dem, men det känns som Warhol hade mer en tanke bakom det han gjorde.